Harry Potter vs The Lord of the Rings

Ποιο franchise είναι καλύτερο; Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ή ο Χάρι Πότερ;;

J.R.R. Tolkien ενάντια στην Ι.Κ. Rowling! Σήμερα στο CompareFun.gr αποφασίζουμε ποια σειρά ταινιών φαντασίας είναι στην κορυφή.

Round 1: Φανταστικός κόσμος
Από την μια μεριά έχουμε την Μέση-Γη. Μια ήπειρος από μια πλασματική περίοδο στην ιστορία της Γης. Η Μέση-Γη σχεδιάστηκε από τον συγγραφέα σε χάρτες που αποδόθηκαν άψογα στις ταινίες, τοποθεσίες όπως το Shire, τα ορυχεία της Moria και η κορυφή του όρους Doom μεταφέρθηκαν ακριβώς όπως τα είχαμε φανταστεί από τα βιβλία στις ταινίες.
Η χώρα των Ξωτικών.
Αντίθετα, οι ιστορίες του Χάρι Πότερ λαμβάνουν χώρα κυρίως στο Κόσμο των μάγων, ένα μυστικό βασίλειο που συνυπάρχει με τον κόσμο των Muggle με τρόπο μαγικό. Τα μέρη που ξεχωρίζουν είναι η απομονωμένη Σχολή Χόγκουαρτς και το κοντινό χωριό Hogsmeade, η Diagon Alley, και το θαυμαστό Υπουργείο Μαγείας.
Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Ενώ ο κόσμος των μάγων είναι μια μοναδική ιδέα, η Μέση-Γη του Tolkien είναι σαφώς πιο συναρπαστική και φαντασμαγορική.

Harry Potter 0 - The Lord of the Rings 1

Round 2: Πρωταγωνιστές
Αν υπάρχει ένα πράγμα που αυτές οι ταινίες φαντασίας μοιράζονται είναι έναν ταραγμένο πρωταγωνιστή που πρέπει να φέρει εις πέρας την αποστολή για να νικήσει το κακό. Ο Φρόντο μεταφέρει ένα δαχτυλίδι σε όλο του το ταξίδι με προορισμό την Mordor. Το ταξίδι του αυτό μόνο εύκολο δεν αποδείχθηκε τελικά.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρι επέζησε τη δολοφονία από τον Σκοτεινό Άρχοντα, ενώ οι γονείς του δεν ήταν τόσο τυχεροί. Όταν ανακαλύπτει τελικά ότι είναι ένα ικανός μάγος, το πεπρωμένο του τον οδηγεί στο να ανατρέψει το σχέδιο του Βόλντεμορτ να γίνει αθάνατος και να κυβερνήσει Muggles και Μάγους.

Ο Φρόντο ήταν από την αρχή η προφανής επιλογή για να φέρει την αποστολή εις πέρας. Ο γύρος αυτός ανήκει δικαιωματικά στον Χάρι για την εξέλιξη του μέχρι να εκπληρώσει το πεπρωμένο του.

Harry Potter 1 - The Lord of the Rings 1

Round 3: Η συνοδεία των πρωταγωνιστών
Καμιά ταινία φαντασίας δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς τους συντρόφους που ακολουθούν και βοηθάνε τον ήρωα. Ο Χάρι μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρων σαν πρωταγωνιστής άλλα πως είναι οι ήρωες που τον πλαισιώνουν; Οι βοηθοί του είναι ο αποκρυπτικός/εχέμυθος διευθυντής Ντάμπλντορ και τα φιλαράκια του Χάρη, η Ερμιόνη-που είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια- ο Ρον, κι άλλοι πολλοί φίλοι του.

Από την άλλη, ο Φρόντο δε χρειάζεται μεγάλη βοήθεια. Βέβαια έχει εναν στενό φίλο το Σαμ, αλλά ο Γκάνταλφ, ο Άραγκορν, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι πολεμούν ανεξάρτητα από το Φρόντο.


Για την αντιμετώπιση του εχθρού προτιμούμε χαρακτήρες που μπορούν να σταθούν και να δράσουν μόνοι τους, χωρίς να ζητούν κάθε φορά την άδεια του ήρωα. Η συντροφιά του δαχτυλιδιού κατακτά επάξια αυτόν τον πόντο!

Harry Potter 1 - The Lord of the Rings 2

Round 4: Κακοί
Ένα από αυτά που θεωρείται σημαντικό σε μια ταινία φαντασίας είναι η απειλή, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο εκάστοτε ήρωας. Ο Φρόντο και η συντροφιά του πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο κακούς, με παρόμοιο όνομα, το μάτι του Σάουρον και τον μάγο Σάρουμαν, παράλληλα με τον τεράστιο στρατό τους από Όρκ, που προσπαθούν να αφανίσουν την ανθρωπότητα.

Ο εχθρός του Χάρι Πότερ, ο Βόλντεμορτ, έχει επιστρέψει από το "θάνατο" και ανακτά δυνάμεις όσο περνά ο καιρός. Διατάζοντας μια λεγεώνα από διαβολικούς μάγους, που τους αποκαλούν Θανατοφάγους, το σχέδιό του είναι να εξουσιάσει τους πάντες και προσπαθεί να το πετύχει με τη βοήθεια της τρελής μάγισσας Μπέλατριξ, του νταή Ντράγκο Μάλφοϊ και άλλων.

Κι ενώ ο Σάουρον είναι επικός κακός, δε μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στην ερμηνεία του Ralph Fiennes ως διαβολικού, παραμορφωμένου και τρομακτικού Άρχοντα του Σκότους


Με μικρή διαφορά ο πόντος πάει στο Χάρι Πότερ.

Harry Potter 2 - The Lord of the Rings 2

Round 5: Οπτικά εφέ
Για να λύσουμε αυτή την ισοπαλία, επικεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα, που και οι δυο παραγωγές έπρεπε να διεκπεραιώσουν άψογα: και οι δυο έπρεπε να μεταφέρουν τα βιβλία στη μεγάλη οθόνη με φανταστικά οπτικά εφέ.

Ο κόσμος του Χάρι Πότερ είναι λεπτομερώς αποτυπωμένος από τους κινούμενους πίνακες μέχρι και τα υπτάμενα κεριά. Είναι όλα πολύ διασκεδαστικά, όμως τα οπτικά του εφέ ωχριούν μπροστά στο επίπεδο τελειότητας που έχουν τα οπτικά εφε στον Άρχοντα.

Από την άλλη, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ζωντανεύει στην οθόνη ολόκληρες μάχες γεμάτες φανταστικά πλάσματα και τοπία που σου κόβουν την ανάσα. Όλα αυτά με συνέπεια στην ποιότητα.

Ο τελευταίος πόντος αυτός πάει στον Άρχοντα.

Harry Potter 2 - The Lord of the Rings 3

Εσείς τι πιστεύετε;

Ακολουθεί ψηφοφορία.