Top 10 βιογραφικές ταινίες

Οι καλύτερες ταινίες για τους λάτρεις των βιογραφικών ταινιών και μη!!!


Οι βιογραφικές ταινίες αποτελούν εδώ και ένα σχεδόν αιώνα αναπόσπαστο κομμάτι της χολυγουντιανής μηχανής θεάματος. Βασίζονται συνήθως σε άτομα που φέρουν μια φήμη, η οποία αξίζει να μνημονευτεί και να αποτυπωθεί. Για το λόγο αυτό οι ταινίες με βιογραφικό περιεχόμενο θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικές, καθώς ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός και όλη η παραγωγή οφείλουν να αποτυπώσουν πιστά περιστατικά που όντως συνέβησαν και πρόσωπα που όντως υπήρξαν. Σε αυτή την λίστα θα δούμε τις 10 καλύτερες για εμάς ταινίες σε αυτό το είδος.

#10 "The Social Network" (2010)
Φοιτητής ακόμα ο νεαρός Mark Zuckerberg μαζί με τον φίλο του Eduardo Saverin, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που θα αφορούσε τους φοιτητές του Harvard. Η ιστοσελίδα αυτή βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από το σημερινό "Facebook". Μια ταινία φτιαγμένη στην εποχή της μεγάλης ακμής του Facebook, που μας γυρνάει χρόνια πίσω και μας διηγείται τον τρόπο έμπνευσης της σελίδας, αλλά και το πώς η επιτυχία μπορεί να σταθεί αφορμή για να διαλυθεί μια φιλία και να εξελιχθεί σε δικαστική διαμάχη.



#9 "Capote" (2005)
 Η ταινία ιστορεί τη ζωή του Truman Capote, κατά την περίοδο που μαθαίνει για το φόνο μιας τετραμελούς αγροτικής οικογένειας στο Κάνσας και αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για αυτό, το "In Cold Blood". Έτσι ξεκινά μια εκτενέστατη έρευνα, έρχεται σε επαφή με έναν από τους δολοφόνους και αναμένει την εκτέλεσή του επί 5 χρόνια, για να ολοκληρώσει το βιβλίο του. Η ταινία συνδυάζει την ψυχρότητα και το μεγαλείο, καθώς προσπαθεί να μεταδώσει τη φρίκη των φόνων.



#8 "Malcolm X" (1992)
 Σκηνοθετείται η ριζοσπαστική μορφή του μαύρου ηγέτη, Malcolm X, ο οποίος έμελλε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο της Αμερικής. Ξεκίνησε ως μικροκακοποιός, φυλακίστηκε, ασπάστηκε τον ισλαμισμό και στη συνέχεια έγινε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους ηγέτες του αφροαμερικάνικου κινήματος, μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του. Ο Denzel Washington απογείωσε το ρόλο του Malcolm X και προτάθηκε για βραβείο καλύτερου "πρώτου" ηθοποιού.



#7"Amadeus" (1984)
 Η ταινία πραγματεύεται την απίθανη ιστορία του Wolfgang Amadeus Mozart και την αφηγείται ο "αντίπαλός" του Antonio Salieri, που είναι πλέον περιορισμένος σε άσυλο. Ο Salieri στρέφεται εναντίον του Mozart και του ίδιου του Θεού, για το χάρισμα που έδωσε τόσο απλόχερα στον αντίπαλό του.



#6 "Raging Bull" (1980)
 Υπάρχουν ταινίες για το box και υπάρχει και το "Raging Bull"!!! Η δημιουργία αυτή του Martin Scorcese είναι η βιογραφία του μποξέρ Jake LaMotta, ο αγώνας του για την επιτυχία και η "πτώση" του. Ο Robert De Niro σε πρωταγωνιστικό ρόλο μας παρουσιάζει την εκρηκτική μορφή του Ιταλοαμερικάνου πυγμάχου με τα ζωώδη ένστικτα και τις βίαιες συμπεριφορές ενάντια στην οικογένειά του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και την "πάλη" του με τον ίδιο του τον εαυτό.


#5 "Gandhi" (1982)
 Το αριστούργημα του Richard Attenborough, που συνδυάζει ηθοποιούς και από Bollywood και από Hollywood, περιγράφει τη ζωή του δικηγόρου που έγινε ο περίφημος ηγέτης της εξέγερσης των Ινδών ενάντια στη βρετανική διοίκηση, μέσω της φιλοσοφίας του περί μη βίαιης διαμαρτυρίας. Ο Ben Kingsley στο ρόλο του Mahatma Gandhi χαρίζει μια αυθεντικότητα στο βιογραφικό αυτό έργο.



#4 "Goodfellas" (1990)
Εκτιμήθηκε από πολλούς ως η δεύτερη καλύτερη ταινία gangster, μετά το Godfather. Το "Goodfellas" είναι δραματική ταινία εγκλήματος, βασισμένη στο βιβλίο Wiseguy και ιστορεί την άνοδο και την πτώση του Henry Hill, που εξελίχθηκε από παιδί για όλες τις δουλειές στην αφρόκρεμα της ιταλικής μαφίας. Πρόκειται για μια ταινία που αντλεί από τα βάθη του εγκλήματος και περιγράφει την αφοσίωση, την προδοσία και τη διαφθορά, που επιφέρει η δύναμη. Ο Martin Scorcese για άλλη μια φορά "αποτυπώνει την τελειότητα", αυτήν τη φορά μαζί με τον Robert De Niro, τον Ray Liotta και τον Joe Pesci σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.


#3 "A Beautiful Mind" (2001)
Η πορεία του John Forbes Nash, ιδιοφυίας στα μαθηματικά,από τα ύψη της καριέρας του ως τα βάθη της σχιζοφρένειας και η βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ. Ο Russel Crowe στο ρόλο του John Nash ανεβάζει πολύ τον πήχη για τις ταινίες βιογραφικού περιεχομένου.



#2 "The Pianist" (2002)
 Μια ταινία με την υπογραφή του Roman Polanski, γνωστού για την ικανότητά του να χειρίζεται άψογα το στοιχείο του κυνισμού, της μοιρολατρείας και του ηθικού διλήμματος.  Ο Πιανίστας είναι η συγκινητική ιστορία του Wladyslaw Szpilman, ενός Πολωνού Εβραίου πιανίστα, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας, κατά τον Β' Παγκόσμιο, χάρη στη φήμη του ως μουσικού.





Πριν δούμε το νούμερο ένα αξίζει να αναφέρουμε τις παρακάτω 5 βιογραφικές ταινίες οι οποίες οριακά δεν μπήκαν στην δεκάδα άλλα αξίζουν την προσοχή σας.
Lawrence of Arabia (1962)
12 years a slave (2013)
Rush (2013)
The Intouchables (2011)
The Imitation Game (2014)




#1 "Schindler's List" (1993)
 Την πρώτη θέση επάξια καταλαμβάνει η ταινία αυτή, το αριστούργημα του Steven Spielberg, που θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Τσέχου επιχειρηματία Oscar Schindler, που πήγε με το μέρος των Ναζί, εκμεταλλευόμενος τα φθηνά εργατικά χέρια των Εβραίων. Όταν όμως βλέπει από κοντά το δράμα τους χρησιμοποιεί όλη του την περιουσία για να σώσει πάνω από 1.000 Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Auschwitz.