16 Facts για την ταινία Τιτανικός








16 Facts που ίσως να μην γνωρίζετε για την ταινία Τιτανικός...


Η ιστορία του πλοίου αυτού που πήρε μαζί του πολλούς επιβάτες στο βυθό της θάλασσας, αποτέλεσε έμπνευση για τον James Cameron, ο οποίος το 1997 το «ζωντάνεψε» στο κινηματογραφικό πανί σπάζοντας ταμεία. Το περιστατικό του ναυαγίου συνδυάστηκε άψογα με μια πολύ ρομαντική αλλά χωρίς αίσιο τέλος ιστορία. Παρ’ ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την προβολή του κινηματογραφικού Τιτανικού, εντούτοις υπάρχουν στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί.

Fact #1 Όλοι ξέρουμε πως ο συμπρωταγωνιστής της Kate Winslet ήταν ο Leonardo DiCaprio. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι, όμως, είναι πως η εταιρεία παραγωγής Warner Bros ήθελε τον Matthew McConnaughey στην ταινία, ενώ ο σκηνοθέτης ήθελε τον DiCaprio.


Fact #2 Η Gloria Stuart, η ηλικιωμένη κυρία στο ρόλο της Rose, αφηγήθηκε με πολλές λεπτομέρειες την ιστορία του ταξιδιού της με τον Τιτανικό. Η γυναίκα αυτή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στο συνεργείο που ζούσε το 1912, τη χρονιά που βυθίστηκε το πλοίο.


Fact #3 Για το ρόλο της Rose είχαν ακουστεί πολλά ονόματα , όπως εκείνα των Nicole Kidman, Jodie Foster, Madonna, Cameron Diaz και Sharon Stone.


Fact #4 Η ταινία ήταν υποψήφια για 14 Όσκαρ, οι περισσότερες υποψηφιότητες Όσκαρ για ταινία, όλων των εποχών.

Fact #5 Την τελευταία νύχτα που γίνονταν τα γυρίσματα, κάποιοι θεώρησαν σωστό να κάνουν την εξής πλάκα : να ρίξουν μέσα στη σούπα που θα έτρωγε το συνεργείο και οι ηθοποιοί μια ουσία, την φαινοκυκλιδίνη ( ή αλλιώς PCP ή angel dust). Μετά από αυτό αρρώστησαν 80 άνθρωποι και αρκετοί νοσηλεύτηκαν με παραισθήσεις.

Fact #6 Για το ρόλο της Molly Brown είχε προταθεί η Reba McEntire, αλλά λόγω προβλημάτων με διάφορες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της ταινίας, το ρόλο πήρε η Kathy Bates.


Fact #7 Μετά τη δημιουργία του εικονικού χαρακτήρα του Jack Dawson, ο James Cameron έμαθε ότι υπήρχε στην πραγματικότητα ένας J. Dawson ο οποίος πέθανε στον Τιτανικό.


Fact #8 Η Kate Winslet ήταν μία από τους ελάχιστους ηθοποιούς που δεν θέλησαν να φορέσουν στολή κατάδυσης μέσα από τα ρούχα τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ηθοποιός να πάθει πνευμονία.


Fact #9 Ο Τιτανικός ήταν η πρώτη ταινία με δύο ηθοποιούς που προτάθηκαν για Όσκαρ για την απεικόνιση του ίδιου χαρακτήρα.


Fact #10 Η κατασκευή του πλοίου κόστισε 7.5 εκατομμύρια δολάρια το 1910- 1912, ενώ η ταινία κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια.


Fact #11 Ο Τιτανικός ήταν η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε βίντεο , ενώ παράλληλα παιζόταν ακόμη στους κινηματογράφους.

Fact # 12 Η Rose, σε μεγάλη ηλικία , είχε ένα σκύλο ράτσας Pomeranian. Ένα τέτοιο σκυλί λέγεται πως επιβίωσε πραγματικά από το ναυάγιο μαζί με άλλα τρία. Ο James Cameron γνώριζε αυτή τη λεπτομέρεια και γύρισε τη σκηνή όπου ένας επιβάτης ελευθερώνει τα σκυλιά από τα κλουβιά τους ∙ όμως αυτή η σκηνή κόπηκε!


Fact # 13 Το ηλικιωμένο ζευγάρι που βρίσκεται στο κρεβάτι καθώς το νερό πλημμυρίζει το δωμάτιο είναι ένας φόρος τιμής στην Ida και Isidor Strauss, οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων Macy, οι οποίοι πέθαναν στον Τιτανικό.


Fact #14 Ο Di Caprio, στο έργο, είναι ένας καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ταλέντο στη ζωγραφική. Μάλιστα, επιχειρεί να ζωγραφίσει την αγαπημένη του γυμνή. Τα σκίτσα του, όμως, δεν είναι φτιαγμένα από τον ίδιο, αλλά από τον James Cameron. Μάλιστα, στη σκηνή αυτή φαίνονται και τα χέρια του σκηνοθέτη.


Fact #15 Το ναυάγιο αυτό έφερε έμπνευση σε μια ναυτιλιακή εταιρεία στην Αυστραλία, την Clive Palmer, η οποία παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδιά της για την κατασκευή του Τιτανικού II.

Fact #16 Κατά την τελική σκηνή της ταινίας, όταν ο Jack συναντά τη Rose στη Σκάλα, το ρολόι δείχνει 2.20 π.μ., η οποία είναι η ακριβής ώρα που βυθίστηκε ο Τιτανικός.