Star Trek vs Star Wars

 Καλύτερη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας;;;

INFO:

Star Trek ονομάζεται το φαινόμενο που η εκκίνηση του έγινε με την ομώνυμη αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας διαδραματιζόμενη στο μέλλον, όπου η Γη συμμετέχει στην φανταστική Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών. Εμπνευστής και δημιουργός της σειράς ήταν ο συγγραφέας Gene Roddenberry, 1921-1991.
Οι πρωταγωνιστές της σειράς Star Trek.
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε η σειρά στο κοινό φυσικό και επόμενο ήταν να μεταφερθεί το φαινόμενο αυτό και στην μεγάλη οθόνη. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 12 ταινίες με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Η πιο πρόσφατη ταινία έχει τον τίτλο Star Trek into Darkness η οποία έκανε την κινηματογραφική της εμφάνιση το 2013.
Εξώφυλλο της ταινίας Star Trek into Darkness.

Το Star Wars είναι μια σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας γραμμένη από τον George Lucas. Η πρώτη ομώνυμη ταινία προβλήθηκε το 1977. Η ταινία προκάλεσε ένα κύμα nerd κουλτούρας το οποίο είχε ως αποτέλεσμα 5 ακόμα ταινίες. Πέρα όμως από τις ταινίες υπάρχει μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια και φιγούρες και γενικώς έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από τη ταμπέλα Star Wars
Το εξώφυλλο της πρώτης ταινίας Star Wars
H Disney, η οποία έχει πλέον τα  δικαιώματα διανομής, ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία νέας ταινίας Star Wars με καινούργια τριλογία και πολλούς παλιούς γνώριμους να επιστρέφουν στον ρόλο τους όπως ο Han Solo (Harrison Ford). Η νέα ταινία θα έχει τίτλο: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο του 2015. 


VERSUS:

Round 1: Ήρωες και "Κακοί"
Captain Kirk, Captain Picard, Captain Sisko, Captain Janeway, Captain Archer, Spock, Bones, Worf και άλλοι πολλοί άνδρες, γυναίκες και εξωγήινα πλάσματα που έχουν φορέσει τη στολή του Starfleet είναι οι βασικοί χαρακτήρες του Star Trek.

Η πλευρά των ηρώων στο Star Trek είναι πραγματικά εντυπωσιακή και καταφέρνει απολύτως την ταύτιση του θεατή με αυτούς. Η πλευρά των κακοποιών από την άλλη έχει κάποιους μεγάλους χαρακτήρες, ωστόσο αυτός που έχει μείνει χαραγμένος στην μνήμη μας είναι ο Khan Noonien Singh (KHAN)!

Το Star Wars έχει τόσους πολλούς μεγάλους ήρωες και κακούς που δεν έχουμε αρκετό χρόνο να τους απαριθμήσουμε όλους τώρα. Είτε μιλάμε για τον Jabba The Hutt, τη Leia, τον Luke, τον Bobba Fett, τον Darth Maul, τον Lando, τον Han Solo και τόσους άλλους. Ο χαρακτήρας που βρίσκεται πιο πάνω από όλους τους υπόλοιπους στο μυαλό μας είναι φυσικά ο Darth Vader, ο οποίος έχει ρίξει μια μεγάλη σκιά πάνω από την ποπ κουλτούρα. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους κακοποιούς όλων των εποχών.


Παρά τον παραπάνω χρόνο στην μικρή οθόνη που είχε το Star Trek, ο λαός του Star Wars το αναδεικνύει νικητή στον τομέα που αφορά τους χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο.

Star Trek 0 - Star Wars 1

Round 2: Πεδίο εφαρμογής του Σύμπαντος
Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Star Trek είναι η βασική ιδέα του να πάει "εκεί που δεν έχει πάει κανένας πιο πριν", το οποίο δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν νέες εξωγήινες φυλές ξανά και ξανά. Αν και μερικοί από τους πλανήτες που ταξιδεύουν οι ήρωες ήταν για μια και μοναδική περιπέτεια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές φυλές που έχουν καταφέρει να καταλάβουν τη δική τους γωνιά στο σύμπαν της σειράς. Από τη βίαιη φυλή Borg, την φυλή Klingons και τους Romulans ή τους πιο ήσυχους Vulcans και άλλους. Το Star Trek είναι πολύ δυνατό σε αυτή την κατηγορία.

Σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή του, οι φημισμένοι πλανήτες στο Star Wars είναι τόσο μεγάλοι σε έκταση από οποιονδήποτε άλλον. Wookies, Hutts και Ewoks δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα από τις πολλές αξιόλογες εξωγήινες φυλές που ζουν σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά.


Όσο και αν μας αρέσει το Star Wars, το σύμπαν του πρέπει να παραδεχτούμε ότι υστερεί σε σχέση με αυτό του Star Trek. Οι διάφορες φυλές, κουλτούρες και οι πλανήτες του Star Trek κάνουν το σύμπαν πιο πλούσιο και το σύνολο του πολιτισμού της σειράς επικεντρώνεται στην ένταξή τους.

Star Trek 1 - Star Wars 1

Round 3: Διαστημόπλοια
Με τόσες πολλές εξωγήινες φυλές, στο "Star Trek" υπαρχουν πολλά, και μοναδικά στο σχεδιασμό διαστημόπλοια. Είτε πρόκειται για αυτά των Romulan, είτε για ένα από τα πιο μοναδικά διαστημόπλοια που υπήρξαν ποτέ, ο κύβος Borg. Τα διαστημόπλοια στα Star Trek είναι το λιγότερο εκπληκτικά. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη αν δεν είχαμε συζητήσει το κομψό και θρυλικό Εντερπράιζ. Μια από τις πρώτες σκέψεις που έρχεται στο μυαλό του κάθε Trekkie, είναι ότι δεν υπάρχει πλοίο περισσότερο συνυφασμένο με την ιδέα του «Star Trek» από αυτό, θεωρώντας ότι είναι το κύριο σκηνικό για πολλές από τις σειρές του franchise και τις ταινίες.

Starship Enterprise (Star Treck)
Ονόματα όπως το X-Wing και Υ-Wing δεν ακούγονται τόσο cool όπως ένα Romulan Πολεμικό πλοίο, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι οι starfighters από το "Star Wars" είναι εκληκτικά όμορφα και γοητευτικά διαστημόπλοια. Είτε πρόκειται για το Slave I του Jango Fett και τις εκπληκτικές δυνατότητες του στη μάχη, είτε το StarDestroyer το οποίο μας εισήγαγε σε αυτό το σύμπαν. Επιπλέον να μην ξεχνάμε δύο θρυλικά διαστημόπλοια, το Death Star και το Millennium Falcon, ένα από τα οποία αποτελεί μια επιβλητική φιγούρα σε όλο το σύμπαν, ενώ το άλλο ένα από τα πιο cool διαστημόπλοια ever.
Millennium Falcon spacecraft (Star Wars)
Όταν ένα πλοίο κερδίζει τις καρδιές των Han Solo και Lando Calrissian, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα οι πιο αγαπημένοι χαρακτήρες σε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο γαλαξία, ποιοι είμαστε εμείς για να πούμε το αντίθετο; Το Millennium Falcon βρίσκεται πάνω από κάθε άλλο διαστημόπλοιο, ενώ το Death Star και τα Destroyers σφραγίζουν την νίκη του Star Wars σε αυτον τον γυρο.

Star Trek 1 - Star Wars 2

Round 4: Ιστορία του κάθε franchise
Όταν Gene Roddenberry δημιούργησε την αρχική σειρά «Star Trek», η ιδέα χτίστηκε σε μια ομοσπονδία πλανητών που εργάζονται από κοινού για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αμοιβαίου σεβασμού και ειρήνης. Αν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την κοινωνία μας γύρω από την Ηνωμένη Ομοσπονδία των αρχών πλανητών, της καθολικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της ισότητας, καθώς και την ιδέα της ανταλλαγής γνώσεων και πόρων σε ειρηνική συνεργασία παράλληλα με την εξερεύνηση του διαστήματος, ο κόσμος μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση.

Μια ιστορία που αρχικά χτίστηκε γύρω από πνευματικά θέματα με βάση τις συνδέσεις που όλοι μοιραζόμαστε με τον κόσμο γύρω μας, οι κακοποιοί του Star Wars προσπάθησαν να καταστρέψουν κάθε ζεστασιά που βρήκαν μέσα στο σύμπαν και να σπείρουν το μίσος και τον θυμό.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο franchises εστιάζουν στον θαυμαστό κόσμο του διαστήματος, είναι το Star Trek που κερδίζει τον γύρο εδώ με μικρή διαφορά.

Star Trek 2 - Star Wars 2

Round 5: Ειδικά Εφέ
Για τους νέους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τις εντυπωσιακές τεχνικές και τα πλούσια γραφικά στις καινούργιες ταινίες Star Trek, αν έκαναν την απόπειρα να δούνε τις κακής ποιότητας-εικόνας στιγμές από την αρχική τηλεοπτική σειρά, το αποτέλεσμα θα ήταν απογοητευτικό.

Όταν η πρώτη ταινία Star Wars κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι δεν ήταν ετοιμασμένοι για ένα τέτοιο υπερθέαμα. Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν για να μας εντάξουν στον κόσμο των διαστημικών ταξιδιών και τις μάχες, χάραξαν μια νέα εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου και όπως ήταν αναμενόμενο το Star Wars έσπασε το box office.

Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κυκλοφορία της παλιάς τριλογίας Star Wars, οι ταινίες αυτές βλέπονται με μεγάλο θαυμασμό από τους λάτρεις των sci-fi ταινιών μέχρι και σήμερα. Οι ταινίες δεν έχουν γεράσει ούτε στο ελάχιστο και για αυτό οφείλεται φυσικά ο George Lucas και η συμμορία του.

Star Trek 2 - Star Wars 3

WINNER: Star Wars

Το βασικό ερώτημα είναι ποια από τα δύο προτιμάτε εσείς, Star Trek ή Star Wars;

Ακολουθεί ψηφοφορία.